SEO Optimizacija sajta & internet marketing web portal
sixpack-dizajn-studio-baner-03
Ciljano-oglasavanje---srbija---online-marketing
Google marketing Internet marketing

Ciljano oglašavanje

Verovatno ste se bar jednom susreli sa terminom ciljano oglašavanje na internetu.

Šta je zapravo Ciljano oglašavanje?

Ciljano oglašavanje predstavlja okosnicu internet marketinga. Ono vam omogućuje da potencijalne mušterije uputite direktno na vaše sadržaje koje objavjujete ili nudite kako na Google pretraživaču tako i na samim društvenim mrežama. Glavna prednost ciljanog oglašavanja je što možete da tačno definišete kome želite da vaše reklame budu prikazivane, čime automatski pozicionirate sebe prema vašim potencijalnim kupcima, dok zaobilazite one koji nisu vaša ciljna grupa.
Ciljano oglašavanje predstavlja izuzetno efikasno sredstvo kako da potencijalne kupce dovedete na svoj web sajt gde im možete ponuditi da kupe vaše proizvode, pročitaju neki članak, popune određenu anketu koja vam je potrebna i sl. Firme širom sveta ulažu jako puno u ciljano oglašavanje.

Profilisanje ciljne grupe

Da biste utvrdili ko čini vašu ciljnu grupu probajte da napravite analizu i tipologiju vaših kupaca. Ovaj korak se zove profilisanje. Pokušajte da utvrdite da li veći deo čine muškarci ili žene, zatim koje su starosti, kakve imaju navike, šta vole, odakle potiču, kakve sajtove inače posećuju, kakve uređaje koriste, šta im predstavlja uzor i sl. Što budete precizniji u analizi, bolje ćete uspeti da napravite profil vašeg potencijalnog kupca, odnosno vaše ciljne grupe.

Ključne reči

Kada ste definisali svoju ciljnu grupu, pokušajte da istražite ključne reči koje se najviše koriste u pretragama koje ljudi prave da bi došli do vas. Ključne reči su one koje označavaju vašu delatnost, i o kojima smo pisali kada smo govorili o optimizaciji web sajta ovde

Kako funkcioniše ciljano oglašavanje?

Da biste koristili ciljano oglašavanje morate se za početak registrovati kod nekoga od provajdera usluga Ciljanog oglašavanja. Pored Google adwordsa i ciljanog oglašavanja na društvenim mrežama Fejsbuk, Twitter, Linked in,  kod nas u Srbiji su najveći sistemi koji nude ciljano oglašavanje: Httpool oglasi i Etarget.
Provajder vaših usluga ima dogovorena partnerstva sa mrežama distributera sadržaja, koji koriste svoj medijski prostor za prikazivanje vaših oglasa, ili ima svoje resurse kao što to čini Google Adwords servis. U okviru svog naloga vi možete tačno odrediti svoju ciljnu grupu, definisati i dizajnirati svoj oglas kako želite da bude prikazan, i definisati budžete sa kojima ćete raspolagati. Plaćanje je moguće na dva načina – po broju prikazivanja vašeg oglasa i po kliku, gde se kod svakog klika koji neko od vaše ciljne grupe napravi sa vašeg računa ili iz vašeg budžeta skida suma koju ste unapred odredili. Naravno, tu treba uzeti u obzir konkurentnost ključnih reči za koje se opredelite. Što su one frekventnije korišćene na internetu, biće skuplje njihovo korišćenje, ili ćete morati da bidujete za bolju cenu sa konkurencijom.

Dakle postoje dve osnovne podele ciljanog oglašavanja i to prema načinu prikazivanja vaših oglasa i kao što smo pomenuli prema načinu plaćanja:

  • Prva grupa su oglasi koji se prikazuju najčešće u okviru pretraga koje pravite na internet pretraživačima koje vaša ciljna grupa koristi. Ovde se radi o sponzorisanim rezultatima koji vam se nude u okviru pretrage koju neko napravi unoseći ključne reči koje ste unapred definisali i koji će biti automatski ponuđeni korisnicima, ili se pak prikazuju na sajtovima do kojih ste došli putem pretraga koje ste pravili. Oni se plaćaju po kliku (Price Per Click), gde servis provajder ciljanog oglašavanja sa vašeg računa skida određenu svotu novca koju ste unapred definisali za tu ključnu reč.
  • Drugu vrstu predstavljaju predstavljaju oglasi koji će biti prikazivani na referentnim web sajtovima koje posećuje vaša ciljna grupa, kao i posebnim portalima koje neki provajderi usluga ciljanog marketinga imaju u svojoj mreži partnera. Kod njih su moguća plaćanja po broju prikaza (per impressions) ili po kliku (PPC)

 

 

 

 

 

Bookmark and Share
sixpack-dizajn-studio-baner-03

Pridružite nam se!

Choose your language

  • mch.gif
  • Dalmatinski-prsut-sa-zlatibora.png
  • Profesionalna-izrada-logotipa-logo-dizajn-popust.jpg
  • Elfi-banner-1.jpg
SEO Optimizacija sajta & internet marketing web portal